Neerslag vanaf het zuiden en zon in oosten

Gisteren trok een zwakke neerslagzone vanuit Italië over Zwitserland (en het oosten van Frankrijk) om vervolgens weer terug te trekken en op te lossen. Een complex patroon door een samenspel van verschillende drukgebieden. Het leverde weer wat centimeters op in vooral het Zwitsers hooggebergte, maar de sneeuwgrens daalde hier en daar zelfs even tot 1400 m. Afgelopen nacht kregen de Franse Alpen dan weer een klein beetje sneeuw. En zo glijden we stilaan richting de winter ... het gaat de goede kant uit! En als ik al een tipje van de sluier mag geven, de weerkaarten voor de volgende dagen/weken zien er zeer interessant uit!


Een winters landschap bij de Kleinfleiskees gletsjer. 


Zonsondergang bij Mauthen. 


Brr koud en winters! 


Sneeuw tot in Cervinia gisteren! @snowforecast

Wisselend weerbeeld
De dag begint in de Alpen overwegend droog, al kan in de Westelijke Alpen lokaal al wel een bui aanwezig zijn (Mont Blanc regio). Veel stellen die niet voor. Vandaag vertoeven de Alpen een beetje in niemandsland met hogedruk ten oosten en lagedruk ten westen. In deze vlakke drukverdeling komen er in het westen en langs het zuiden veel wolken voor, met kans op een bui. De centrale zuidkant krijgt in de loop van de dag ook een opleving van een neerslaggebied met wat regen/sneeuw (boven 1600-1800 m) (Lombardije - Ticino en Trento). In de Oostelijke Alpen daarentegen wordt het weerbeeld gunstig beïnvloed door de invloed van hogedruk en een matig sterke Südföhn. Hier domineert de zon en klimt de nulgradengrens tot 2500-2700 m. Tegen de avond arriveert een actievere neerslagzone (koufront) in de Franse Alpen. Dit front trekt vannacht van het westen naar het oosten over de Alpen en gaat gepaard met lichte tot matige neerslag. De sneeuwgrens ligt eerst nog rond 2200 meter, maar zakt tijdens de passage van het koufront tot 1600 m. Er kan bij de passage van dit koufront 5-10 cm sneeuw vallen boven 2000 m (hoofdzakelijk aan de noordkant), met uitzondering van het Berner Oberland en het Mont Blanc gebied waar 10-20 cm kan vallen.


De Alpen liggen tussen hogedruk in het oosten en lagedruk in het westen. Een zwak front zorgt aan de zuidkant vandaag voor een beetje neerslag. @KNMI


Een koufront trekt vannacht van west naar oost over de Alpen. Morgen blijft het front nog even over het oosten slepen (vooral noordkant). 

Morgen nog wat sneeuw in de Oostelijke Alpen
Morgen verplaatst het koufront zich tijdens de ochtend en de voormiddag naar het oosten, waar het vervolgens nog een aantal uur blijft hangen. Op die manier krijgen we een duidelijke tweedeling in de Alpen met brede opklaringen in het zuiden en westen, en neerslag in het oosten. De sneeuwgrens ligt tussen 1400 en 1600 meter aan de noordkant, en rond 2000 m aan de zuidkant. 5-10 cm lijkt met ook in de Oostelijke Alpen wel mogelijk. Aan de achterzijde van het koufront is de aangevoerde lucht morgen duidelijk van koelere origine met een nulgradengrens tussen 1900 m in het noordoosten en 2300 m in het zuiden. 

Donderdag en vrijdag frontale structuur met een warmtefront en een koufront 
Tijdens de nacht op donderdag en donderdagochtend sleept een warmtefront rakelings langs de Alpen. Vooral in het westen/noordwesten kan er dan weer wat neerslag vallen, maar de sneeuwgrens ligt hoger, rond 2000-2400 m. Veel neerslag verwacht ik niet (meeste in Mont Blanc regio). 's Morgens liggen de westelijke en noordWestelijke Alpen nog in de bewolking, maar elders komt de zon er goed aan te pas. Overdag breiden de opklaringen zich meer uit richting het westen, waardoor het grootste deel van de Alpen een vrij aangename dag zal krijgen. In de warme sector (het gebied achter het warmtefront) stijgt de nulgradengrens tot 2300-2700 m.


Donderdag bevinden de Alpen zich in de warme sector met een aanvoer van zachte lucht vanaf het zuidwesten. Het koufront ligt al wel klaar boven eht westen van Frankrijk en zal tijdens de nacht op vrijdag overtrekken met sneeuw tot lagere hoogte. @Wetterzentrale

's Avonds en 's nachts verschijnt het koufront van de frontale structuur in het westen en dit front zal traag van west naar oost overtrekken en de sneeuwgrens doen dalen tot 1400 m tegen vrijdagochtend. Daarnaast tonen de weermodellen het ontstaan van een "beperkt Genualaag" waardoor ook aan de zuidkant vocht wordt aangevoerd tegen het gebergte. Op die manier zou het hele Alpenruim wel eens wit kunnen worden! Vrijdag moeten vooral de Oostelijke Alpen nog rekening houden met wat neerslag (sneeuw boven 1200-1400 m), terwijl het elders wat meer kan opklaren.  


Sneeuw voor het ganse Alpenruim tijdens de nacht op vrijdag? @wetteronline

Gaat de sneeuwkraan helemaal open op de lange termijn?
Ik moet toegeven dat ik deze ochtend behoorlijk enthousiast werd bij het zien van de weerkaarten. Als eerste tonen de weermodellen tijdens het weekend een aantal buien langs de noordkant, waarbij de sneeuwgrens zakt tot onder 1000 m. Ook in de Duitse middelgebergtes stijgt dan de kans op wat winterse neerslag. Begin volgende week volgt dan mogelijk een eerste fase van het zogenaamde "einschneien". De straalstroom duikt dan naar het zuiden en richt zich recht op de Alpen. Verschillende actieve neerslagzones, gevuld met koele lucht zouden dan hun opwachting kunnen maken. De sneeuwgrens komt dan uit onder 1500 m. Tegelijk ontwikkelt er door de passage van de koude lucht langs en over de Alpen een Genua-laag waardoor de zuidkant vol in de vuurlinie komt te liggen van stuwingsneerslag (sneeuw tot onder 1500 m). In deze actieve setting kan er sneeuw van betekenis vallen zoals de onderstaande kaart toont. Nu ik wil zeker nog niet het vel van de beer verkopen voor hij geschoten is, dus we wachten best even af of dit signaal bevestigd wordt. Maar ik ben alvast hoopvol en nu al benieuwd naar de weerkaarten die we morgenochtend voorgeschoteld krijgen. 


Krijgen we volgende week een echte sneeuwdump in de Alpen? De kans is er! @Wetteronline

Een fijne dag en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

Reacties

Kjeld R

Super!
Krijgen de Dolomieten ook wat?!😬

Kjeld R | 15-11-2022 - 07:08

PETER.  Altabadia.

Ja volgens Lander als alles uitkomt ? krijgt de zuidkant de volle laag en ik dacht dat de Dolomieten daar ook onder vallen kjeld .👉🌨🌨🌨🏔⛷👍

PETER. Altabadia. | 15-11-2022 - 09:26

Kjeld R

Zeker!!
Duimen maar dan!!!😎

Kjeld R | 15-11-2022 - 10:41

Nicky Ski

Oh happy day 😃❄️💃

Nicky Ski | 15-11-2022 - 07:52

J. R.

Misschien een wat domme vraag, maar ik weet er eigenlijk niet zoveel van.... wat zijn de minimale vereisten om pistes te openen?
Concreet en natuurlijk wat uit eigenbelang dat ik het vraag, maar zo zie ik in Cervinia toch wel wat sneeuw liggen tot in het dal, maar zo te zien gaat er nog niets open van dal tot top aan Italiaanse zijde. Mssch kan dit snel keren, maar evengoed dus ook niet?

J. R. | 15-11-2022 - 08:51

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

30 cm sneeuw is meestal een vereiste om goede condities te hebben. Voorlopig ligt er zeker nog niet voldoende natuursneeuw. Zal wellicht binnen dit en twee weken veranderen :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2022 - 08:56

J. R.

Ok, duimen voor komende donderdag dus! Weekend van 26 tot 28 november gepland om naar Cervinia te gaan... wordt zo te zien spannend

J. R. | 15-11-2022 - 08:58

Xavier Delvael

Oef...
Bedankt Lander voor je geruststellende woorden😎😎

Xavier Delvael | 15-11-2022 - 09:01

Steph Priem

J.R. ik ben al een keer of vier in Cervinia gaan skiën telkens rond 15/12 en heb altijd genoeg sneeuw gehad om zelf naar het lagere gelegen Valtournenche te skiën 😉.

Steph Priem | 15-11-2022 - 12:04

J. R.

Steph Priem, wij ook steevast enkele dagen december. Ditmaal lukt het niet en is het dus 26 - 28 november geworden. Historisch nog nooit een probleem geweest, op basis van de vooruitzichten (zelfs met de sneeuwval van enkel deze week) hoop ik dat het in de loop van komende weekend reeds zou opengaan

J. R. | 15-11-2022 - 12:17

Richard Boot

Goedemorgen waar blijft de klapper 😂😂maar sneeuw ❄️ op de kaarten is altijd goed

Richard Boot | 15-11-2022 - 08:52

martin libbrecht

goed vooruitzicht denk ik ,laat maar komen

martin libbrecht | 15-11-2022 - 08:53

Ate N

Heerlijk vooruitzicht. Moet toch een stuk fijner zijn om dit soort weerberichten te schrijven dan het ''saaie'' weer de afgelopen tijd😜

Ate N | 15-11-2022 - 09:28

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ja, het is een plezier om sneeuw aan te kondigen :) Alleen moet het dan wel nog uitkomen zodat we de mooie beelden kunnen tonen :D

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2022 - 09:35

Gustaaf Leeuwen van

Inderdaad lander, gisteren stond op bergfex 70-100 cm sneeuw voor sulden am ortler voor dinsdag en nu is het maar 5 cm rara hoe kan dat

Gustaaf Leeuwen van | 15-11-2022 - 09:44

PETER.  Altabadia.

Heerlijk die vooruitzichten Lander ik zou zeggen laat maar komen die sneeuw klapper 🌨🌨🌨🌨🌨 🏔⛷👍.

PETER. Altabadia. | 15-11-2022 - 09:28

Henk Jongkind

Sneeuwklapper is toch een mooi woord. Wat zullen dit weer mooie plaatjes opleveren.

Henk Jongkind | 15-11-2022 - 10:04

Joeri Snowboard

Is die sneeuwval verwachting voor het weekend van de 25e??

Joeri Snowboard | 15-11-2022 - 10:18

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Begin volgende week al!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2022 - 10:41

Joeri Snowboard

Oké tnx. Ga dinsdag nacht op vrienden bezoek in Bolzano. Zou leuk zijn voor de omgeving terwijl Bozen niet zo hoog ligt

Joeri Snowboard | 15-11-2022 - 11:06

J. R.

Dus Lander als ik het goed begrijp kijken we eerder naar volgende week maandag, dinsdag, woensdag voor de grote hoeveelheden (westalpen)?

J. R. | 15-11-2022 - 12:05

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Klopt, voorlopig wel (morgen hopelijk bevestiging voor dit verhaal)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2022 - 12:20

marc van de poel

Reken ik Samoëns - Flaine tot de streek van de Mont Blanc, dus midden in de sneeuwzones?

marc van de poel | 15-11-2022 - 10:25

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Klopt Marc. Sneeuwvanger als het weer vanaf het westen komt

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2022 - 10:41

marc van de poel

Laat maar komen en vallen, zou ik zo zeggen.
Met nieuwjaar zijn we daar, dus een onderlaag lijkt er onderhand wel te mogen komen.

marc van de poel | 15-11-2022 - 12:58

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Vooral de westelijke Alpen krijgen een sneeuwlaag van betekenis komende nacht: Ik zie tot 25 cm in het Mont-Blanc massief

Foto bij weerbericht reactie 108389

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2022 - 14:22

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Hoeveelheden nog iets hoger in de 09z run

Foto bij weerbericht reactie 108391

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2022 - 14:24

Nicky Ski

@Lander : Vallen de Zuid-Franse Alpen ook onder de Westelijke Alpen, Lander ? Ik moet bekennen dat ik dat niet goed weet.

Nicky Ski | 15-11-2022 - 14:58

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

In principe wel, maar ze liggen meestal iets meer beschut voor neerslag vanaf het westen. Voor de Zuidelijke Franse Alpen is neerslag die vanaf het zuidwesten wordt aangevoerd het meest optimaal. Hierboven zie je dat de zuidelijke Franse Alpen een 2-10 cm mogen verwachten vannacht.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2022 - 15:57

Nicky Ski

Dankjewel Lander ! 😃

Nicky Ski | 15-11-2022 - 16:59

Philippe Hes

@Lander: Wat is je verwachting voor Obergurgl voor de komende dagen? We hebben een tripje voor dit weekend gepland bij de opening van het seizoen maar we twijfelen.

Philippe Hes | 15-11-2022 - 16:08

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Komende dagen wel wat sneeuwkansen, maar niet zoveel (0-10 cm). Ook kouder tegen het weekend.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2022 - 16:23

Michael Gerritsjans

Het begint er eindelijk op te lijken. Het weerbericht bedoel ik...: - )))

Michael Gerritsjans | 15-11-2022 - 16:38

Arjen in 't Veld

Goedemiddag Lander,

Kan je mij vertellen of Montgenèvre (tussen Briançon en Sestrière) bij de Westelijke of de Zuidelijke (Zuid-Westelijke) wordt gerekend? Alvast dank voor je reactie!

Arjen in 't Veld | 15-11-2022 - 17:07

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zuid-Westelijke Alpen, niet echt de West-Alpen :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2022 - 20:51

Arjen in 't Veld

Dank je wel voor je reactie!

Arjen in 't Veld | 15-11-2022 - 22:45

Arjen in 't Veld

Alpen 🙃

Arjen in 't Veld | 15-11-2022 - 17:18

Dennis Sival

Ik zie dat chatel en trois Vallees ook al de basis laagjes krijgen

Dennis Sival | 15-11-2022 - 19:21

Marja  Skiër

We doen vandaag een rondje topografie geloof ik. Welke plaats ligt op de goede plek🤔. Vrienden het wordt vol verwachting klopt ons hart nog even afwachten of de sneeuw komt waar wij het allemaal willen hebben….over alle skigebieden heen en tot Andorra aan toe. Lapland heb ik nog niet gelezen! Maar ik heb makkelijk praten, mijn doel voor dit seizoen heeft het weerbericht mét sneeuw al gehaald, leuk het centrum van Cervinia bedekt met sneeuw! Allemaal 🤞🤞🤞dat de sneeuw komt!

Marja Skiër | 15-11-2022 - 22:11

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.